• check Grote showroom in Eindhoven - 9.8 reviews!
 • check De scherpste internet prijzen
 • check Levering in Nederland en België
VAN MAANDAG 08 JULI TOT EN MET ZATERDAG 31 AUGUSTUS IS ONZE SHOWROOM GEOPEND OP AFSPRAAK.

Stappenplan aanschaf fornuis

Bent u opzoek naar een fornuis voor in uw keuken? Dan bent u aan het juiste adres! Wij bieden niet alleen vele verschillende soorten fornuizen aan maar helpen u ook met het uitkiezen van het perfecte model. Lees ons stappenplan goed door en wellicht weet u aan het eind van dit artikel welk fornuis voor u geschikt zal zijn!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u enthousiast wordt en gaat kijken naar allerlei verschillende soorten en maten fornuizen is het verstandig eerst te kijken waar u allemaal rekening mee moet houden. Wanneer u een fornuis gaat kopen voor een nieuwe keuken heeft u natuurlijk meer opties dan een fornuis kopen voor een bestaande keuken. Beantwoord de volgende vragen voordat u naar fornuizen gaat kijken:

 1. Hoe breed is uw huidig fornuis? Hoeveel ruimte heeft u eventueel voor een breder/smaller fornuis?
 2. Zoekt u een fornuis op gas of met een inductie kookplaat?
 3. Zijn er bepaalde gerechten die u vaak maakt en waar u verschillende ovens of bijvoorbeeld een wokbrander of tepanyaki plaat voor nodig heeft?
 4. Hoe zit het met de elektra aansluiting? Mocht u kiezen voor een fornuis met meerdere ovens of een keramisch/inductie kookplaat heeft u meestal meerfasen elektra aansluiting nodig. Beschikt u daarover? Contacteer anders eerst een elektricien voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

Stap 2: Wat voor fornuis vind ik mooi

Tegenwoordig is er heel veel keuze. Sommige merken bieden hun fornuizen zelfs in alle RAL kleuren aan! Onze meeste klanten kiezen voor mat zwart maar wit kan ook prachtig zijn. Op onze Facebook pagina laten we vaak voorbeelden zien van wat er allemaal mogelijk is, het is ook verstandig even rond te kijken op bijvoorbeeld www.pinterest.com of door woontijdschriften te bladeren. Is er binnenkort een beurs in de buurt? Hier kunt u ook veel inspiratie op doen!

Stap 3: Het maken van een keuze

Wanneer u onze stappen heeft doorlopen heeft u antwoorden op de vragen die onze verkopers u zouden stellen wanneer u de winkel bezoekt!

 1. Hoe breed moet het fornuis zijn?
 2. Zoekt u een fornuis op gas of inductie?
 3. Heeft u een voorkeur voor aantal ovens?
 4. Heeft u meerfasen elektra aansluiting?
 5. Welk merk of model spreekt u aan en wat is uw budget?

Aan de hand hiervan geeft onze verkoper ook zijn advies, is hij bijvoorbeeld van mening dat een ander fornuis een betere prijs kwaliteit verhouding heeft en ook aan uw voorkeuren voldoet zal hij dit eerlijk aangeven. Zo bent u altijd het voordeligst uit!

Mocht u er aan de hand van het stappenplan niet uitkomen is het natuurlijk altijd verstandig even langs te komen. Wij hebben vele fornuizen in onze showroom staan en het helpt vaak een fornuis even ‘ in het echt ‘ te bewonderen. Mocht u optimaal advies wensen kunt u natuurlijk ook een foto van uw keuken maken, onze verkopers weten precies welk design goed in uw keuken zal staan.

Stap 4: Installatie van het fornuis

Mocht u besluiten het fornuis zelf te installeren volgen hier een aantal handige tips van de professionals:

 1. De gasinrichting – De bestaande gasinrichtingen moeten natuurlijk voldoen aan de normen van nu. Nieuwe gas en elektriciteitsaansluitingen moeten worden aangelegd door een professional.
 2. Rondom uw fornuis – Het fornuis moet in een goed verluchte keuken op afstand van stoffen zoals meubels en gordijnen worden geplaatst. Voldoende lucht moet vanuit minimaal 1 luchtgat komen zodat de zuurstof ververst wordt en de verbrandingsgassen afgevoerd kunnen worden. Om uw overige keukenapparatuur en kastjes te beschermen moet er een ruimte van 2 cm tussen het fornuis en het meubilair vrij worden gelaten. Mocht u het fornuis strak tegen het naastgelegen meubilair willen plaatsen moet u beschikken over mantelkoeling wat de zijkanten van het fornuis koel houdt. Het naastgelegen meubilair mag niet hoger zijn dan het kookvlak van het fornuis en moet bovendien voorzien zijn van hittebestendige oppervlakken.
 3. De juiste hoogte instellen – Mocht uw fornuis beschikken over verstelbare poten kunt u de hoogte van het fornuis aanpassen aan het naastgelegen meubilair.