• check Grote showroom in Eindhoven - 9.8 reviews!
  • check De scherpste internet prijzen
  • check Levering in Nederland en België
VAN MAANDAG 08 JULI TOT EN MET ZATERDAG 31 AUGUSTUS IS ONZE SHOWROOM GEOPEND OP AFSPRAAK.

Koken op gas vs. inductie

Koken op gas of koken op inductie? Het is een veelgestelde vraag en dat is niet gek! Gemiddeld brengen we 1 uur per dag kokend in de keuken door. Om deze tijd zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk in te steken is het goed om stil te staan bij de vraag of we willen koken op gas of juist op inductie. In deze blog vertellen we u meer over het verbruik, de kosten en de voordelen van koken op deze verschillende fornuizen en kookplaten.

Koken op inductie, hoe werkt dat eigenlijk?

Een inductie kookplaat bestaat uit een keramisch oppervlak met hieronder ingebouwde spoelen van koperdraad. Deze spoelen creëren een magnetisch veld wanneer er een elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. Door deze stroom ontstaat er warmte waarop gekookt kan worden.

Om op inductie te kunnen koken, heeft u speciaal inductie kookgerei nodig. Zo zijn potten of pannen van gietijzer, roestvrij staal met magnetische eigenschappen of bepaalde soorten geanodiseerd aluminium ideaal. Bent u dus op zoek naar nieuw keukengerei en pannen voor uw inductie fornuis of kookplaat? Check dan altijd of deze voor inductie geschikt is!

Wat is goedkoper, koken op gas of op inductie?

Het kan u niet ontgaan zijn: de gasprijzen zijn flink gestegen en dit is een trend die zich ook in de toekomst doorzet. De gemiddelde gasprijs in 2023 is €1,35 per m3 en naar verwachting wordt dat alleen maar meer en schommelt het komend jaar zo door.

Kosten voor koken op gas

Wanneer we uitgaan van de gasprijs van €1,35 per m3 en een geschat gemiddeld gebruik van een gasvuur van 37 m3 per jaar, komen we op een bedrag van €49,95 per jaar.

Kosten voor koken op inductie

Voor een inductiekookplaat gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 175 kWh per jaar. De elektriciteitsprijzen lagen in november 2023 op gemiddeld €0,401 per kWh. Dat komt neer op kosten van €70,18 per jaar.

Wat betreft initiële kosten liggen het gasfornuis en het inductie fornuis momenteel nog uit elkaar. Inductie fornuizen zijn vaak wat duurder dan gasfornuizen, hoewel dit per merk verschilt. Zo zijn er bijvoorbeeld van het merk Falcon gas- en inductie fornuizen die in dezelfde prijsklasse zitten. Deze verschillen worden ook steeds kleiner, omdat de vraag naar inductie fornuizen alsmaar toeneemt.

Daarnaast dienen er voor een inductie fornuis ook initiële kosten gemaakt te worden voor geschikt keukengerei en pannen. Voor een volledige inductie pannenset variëren de prijzen tussen €150 en €800.

Waarom gaan we dan toch over naar koken op inductie?

  • Al met al kost het dus nogal wat om over te gaan naar koken op inductie. Maar, omdat we in Nederland toch stap voor stap van het aardgas af willen, om opwarming van de aarde tegen te gaan, zullen steeds meer huizen gasloos worden ingericht. Dat blijkt uit de cijfers: zo’n 85% van de gas kookplaten die momenteel verkocht worden, zijn elektrisch.

Momenteel is er nog niet veel verschil tussen de uitstoot van een gasfornuis en een inductiefornuis, maar in de toekomst komt hier verandering in. Energie wordt steeds groener ingewonnen en we nemen afscheid van “grijze” stroom. In de toekomst zullen inductie kookplaten dus een veel milieubewustere keuze zijn.

We zetten alle voordelen hieronder voor u op een rijtje.

De voordelen van koken op een inductie fornuis

✅ In de toekomst milieuvriendelijker dan een gasfornuis omdat een inductie fornuis geen directe CO2 uitstoot en elektriciteit steeds groener ingewonnen gaat worden

Nauwkeurige temperatuurregeling

✅ Efficiënte opwarming omdat de kookplaat enkel warm wordt onder de pan

✅ Betere veiligheid en minder brandgevaar doordat er geen vlam is

De voordelen van koken op gas

✅ Lagere initiële kosten, omdat de aanschafprijs lager is en er geen speciale pannen gekocht hoeven te worden

✅ Zichtbare vlam waardoor het gemakkelijk te zien is of de vlam nog aan staat. Dat komt de veiligheid ten goede!

✅ Geschikt voor diverse kookmethodes, zoals wokken en flamberen

Conclusie: inductie of gas?

GasInductie

Initiële kosten

Lagere initiële kosten

Hogere initiële kosten, maar deze prijzen zakken steeds meer
VerbruikGemiddeldGemiddeld
SchoonmakenLastiger schoon te makenGemakkelijker schoon te maken door het vlakke oppervlak
PannenGeen speciale pannen nodigSpeciale inductie pannen nodig
Levensduur15-25 jaar10-15 jaar
DuurzaamheidMinder duurzame optie, door de directe CO2 uitstootDuurzamere optie, omdat elektriciteit steeds groener wordt ingewonnen


Nog milieubewuster koken? We geven een aantal tips!

  • Kies de juiste grootte pan voor je warmtebron. Bij een te kleine pan, gaat er namelijk veel warmte verloren.

  • Gebruik een deksel wanneer u kookt, zo minimaliseert u het warmteverlies.

  • Houdt de kookplaat bodem schoon. Zeker op inductiekookplaten zorgt vuil ervoor dat de warmte minder efficiënt wordt doorgegeven.